TREADSTONE LAW · ONTARIO · DIGITAL LEGAL SERVICES · EST. MMXXI ·TSL
Licensed by the Law Society of OntarioFlat fees published upfrontWe reply to messages within 1 business daySign in
Home/Articles/Family Law
№ 77 Family Law

Moving Within Ontario With Your Child Without the Other Parent's Consent

Planning a move within Ontario with your child? Learn when written notice, 60 days' warning or court approval is needed, and how objections work.

Family Law5 min readTSLBy the Treadstone Law Team · OntarioUpdated November 6, 2026
← All articles
Key takeaways
  • Any parent with decision-making responsibility or parenting time who plans to change residence must give written notice to others with parenting rights.
  • A move that is likely to significantly affect the child's relationship with another person is a relocation, which needs notice at least 60 days ahead.
  • If the other parent objects within 30 days, the child cannot move without a court order.

You have a job, a family home or a fresh start waiting a few hours away, and the other parent does not agree. You may be wondering whether you can simply go, or whether you need a judge's permission first. The answer depends on how far the move affects the child's time with the other parent, and on what any order or agreement already says.

This article explains the notice rules, the 60-day and 30-day time limits, and how a court decides a contested move. It is general information, and a move involving a child is worth discussing with a family lawyer before you sign a lease or list your home.

Two laws, parallel rules

The federal Divorce Act governs parenting between married spouses. The Children's Law Reform Act (CLRA) deals with parenting for unmarried parents and for married parents who are not divorcing. The notice and relocation sections of the two laws are parallel but numbered separately, and they work in much the same way.

Under the CLRA, parents of a child have an equal right to decision-making responsibility, whether or not they were ever married. If the parents live apart and the child lives with one of them with the other's consent, the other parent's right to exercise decision-making responsibility is suspended until a separation agreement or court order says otherwise, though their parenting time is not suspended.

Written notice of any change of residence

A person with decision-making responsibility or parenting time who plans to change residence must notify everyone else who has decision-making responsibility, parenting time or contact. The notice must be in writing. This applies even to a move that does not turn out to be a relocation, so a short move across town still calls for notice.

Check any existing order or separation agreement as well. A parenting order can include conditions that stop a party from changing the child's residence, school or day care without consent or a court order.

Is a few hours' distance a relocation?

A relocation is a move that is likely to significantly affect the child's relationship with a person who has parenting time, decision-making responsibility or contact. There is no set number of kilometres in that definition. A move of a few hours may be a relocation if it makes weekly or midweek time hard to keep up, and it may not be if the existing schedule can continue without much change.

If it is a relocation, notice must be given at least 60 days before the expected move date, in the prescribed form. The notice must include a proposal for how parenting time, decision-making and contact would work after the move.

Objections and what the court decides

The other party may object within 30 days of receiving the notice. Under the Divorce Act, they do this on the prescribed objection form or by bringing an application. A relocation may go ahead on the notice date only if a court authorizes it, or if no objection is made within 30 days and no order prohibits the move. If there is an objection, the child cannot move without a court order.

In deciding whether to allow a relocation, the court considers the child's best interests plus other factors, including the reasons for the move, its impact on the child, and whether the moving party followed the notice requirements. The court must not consider whether the parent would move without the child if the move were refused.

SituationWho must prove the move is in the child's best interests
Parties substantially follow an order giving substantially equal timeThe moving party
Child spends the vast majority of time with the moving partyThe objecting party must prove it is not
Other casesThe parties share the burden

For an interim order, the court may decide not to apply those burden-of-proof rules. If a relocation is authorized, the court may divide the costs of exercising parenting time, such as travel, between the parties.

Exceptions and special cases

Where there is a risk of family violence, a court may, on application, waive or modify the relocation notice requirements. If that is your situation, get legal advice before you move rather than after.

A parent moving alone is different. The Divorce Act gives no way to object to a parent moving without the child. The rules discussed here concern the child's move.

What to do next

Frequently asked questions

Do I need the other parent's consent to move within Ontario?

If you have decision-making responsibility or parenting time and plan to change residence, you must give written notice to the others who have decision-making responsibility, parenting time or contact. For a relocation, that notice must be given at least 60 days ahead in the prescribed form. A relocation may go ahead on the notice date only if a court authorizes it, or if no objection is made within 30 days and no order prohibits the move. If the other parent objects, the child cannot move without a court order.

What if the other parent objects?

They can object within 30 days of receiving the notice. If there is an objection, the child cannot move without a court order.

Can the court consider whether I would stay if the move is refused?

No. The court must not consider whether the parent would move without the child if the move were refused.

Does a short move still need notice?

Yes, any planned change of residence by a person with decision-making responsibility or parenting time requires written notice to others with those rights or contact. Whether it is also a relocation depends on its likely effect on the child's relationship with others.

Sources

Links go to official government, court and regulator pages. The law changes — confirm you are reading the current version.

This article is general information, not legal advice. Reading it does not create a lawyer-client relationship. Ontario laws, tax rates, and government programs change, and how the law applies depends on your specific facts. For advice about your situation, speak with a licensed Ontario lawyer. Treadstone Law is licensed by the Law Society of Ontario — reach us at 1-844-900-1070 or start a file online.

This is a family law question

Start a file online — flat, published fees, reviewed by a licensed lawyer before a dollar is owed.

ContactStart a File →