TREADSTONE LAW · ONTARIO · DIGITAL LEGAL SERVICES · EST. MMXXI ·TSL
Licensed by the Law Society of OntarioFlat fees published upfrontWe reply to messages within 1 business daySign in
№ ix Tax

Moving Back Into a Former Rental: The 45(3) Election in Canada

Moved back into a property you rented out? Learn how the subsection 45(3) election works in Canada, the notice deadline, the four-year rule and the CCA block.

Tax5 min readTSLBy the Treadstone Law Team · CanadaUpdated November 6, 2026
← All articles
Key takeaways
  • A change in use from home to rental is a deemed sale and reacquisition at fair market value, and a subsection 45(3) election is the route when a rental later becomes your home.
  • A subsection 45(3) election postpones that deemed sale until you actually sell, and lets you designate up to four earlier years as principal residence, but not if capital cost allowance was claimed.
  • The home must still meet the ordinarily inhabited test, and only one property per family unit can be designated for a year.

You bought a property, rented it out for a while, and now you plan to live in it yourself. The move feels simple, but for tax purposes the change in how you use the property can matter a great deal, even though nothing was sold.

This article explains what the Income Tax Act generally does when a rental becomes your home, how the subsection 45(3) election can postpone the tax result, and what can block it. Your facts will drive the outcome, so it is worth confirming your situation with a lawyer or accountant before you file.

This article covers Canadian federal tax law, which applies in every province.

What happens when a rental becomes your home

A change in use, such as a home becoming a rental, is treated as a deemed disposition at fair market value and an immediate reacquisition at the same amount, which becomes the new cost base. The same idea applies in the other direction, when a rental or business property becomes your residence. No money changes hands, yet you can be treated as having sold the property.

For a partial change in use, the proportionate share of fair market value is used. If the property is a house with a rented basement that you now take over, only that part is affected.

The result can be a capital gain on a property you still own. The election described below postpones the deemed disposition until you actually sell, so the gain is dealt with on the eventual sale rather than now.

How the subsection 45(3) election works

A subsection 45(3) election covers a change from rental or business use to personal use. It postpones the deemed disposition until the property is actually sold.

It also allows you to designate up to four prior years as years in which the property was your principal residence. That is not allowed if capital cost allowance (CCA) was claimed.

The notice deadline

The election is made by written notice. It is due by the earlier of 90 days after a CRA demand and the filing-due date for the year of the actual disposition.

In practice, that means you may not need to file anything in the year you move in. However, waiting carries a risk: if CRA asks, a 90-day clock starts. Keeping a dated copy of your notice and your records of the change in use makes it easier to respond. How a missed date is handled depends on your situation, so it is worth confirming with a lawyer or accountant early.

What blocks the election: CCA

The 45(2) and 45(3) elections are not available if CCA was claimed on the property after 1984 and on or before the change in use. This covers claims by you, your spouse or common-law partner, or a trust of which either of you is a beneficiary. The four-year designation under 45(3) is also not allowed if CCA was claimed.

CCA is the tax depreciation some landlords claim against rental income. If you claimed it, the deemed sale at fair market value generally applies. Check your past returns, or ask your accountant, before you rely on the election.

Partial changes are different. A partial change in use creates no deemed disposition if the rental or business use is relatively small, there are no structural changes and no CCA is claimed. Claiming CCA on a business part of the home can cost the exemption for that part.

The exemption rules still apply when you sell

The property must still qualify as a principal residence. It has to be a housing unit you own, alone or jointly, and be ordinarily inhabited in the year by you, your spouse or common-law partner, a former spouse or partner, or your child. Whether that is so is a question of fact, and even a short period of occupation can be enough.

Only one property per family unit can be designated for each year from 1982 onward. For 1993 and later, the family unit is you, your spouse or common-law partner and your unmarried children under 18. A spouse or partner separated for the whole year under a court order or written separation agreement is not in the same family unit for that year. Any year you designate for the former rental cannot also be used for another home.

When you sell, how much of the gain is exempt depends on how many years the property is designated compared with the years you owned it, using a formula in paragraph 40(2)(b) of the Income Tax Act. In that formula, B is one plus the number of years designated, and C is the number of years you owned the property. Years in which the property was vacant land count in C but not in B. Designating the earlier rental years under 45(3) adds to B, which increases the exempt portion.

What to do next

Frequently asked questions

Do I have to file the 45(3) election in the year I move in?

Not necessarily. The notice is due by the earlier of 90 days after a CRA demand and the filing-due date for the year of the actual sale. Many people still prepare their documents at the time of the move.

Can I use the election if I claimed CCA on the rental?

No. The election is not available if CCA was claimed after 1984 and on or before the change in use. The four-year designation is also not allowed if CCA was claimed.

How many earlier years can I designate?

Up to four prior years can be designated under a 45(3) election. Each year designated must still fit the one-property-per-family-unit limit.

Do I report the sale even if there is no tax?

Yes. Since the 2016 tax year, the sale of a principal residence must be reported on Schedule 3, even if the whole gain is exempt. CRA allows the exemption only if the sale and designation are reported.

Sources

Links go to official government, court and regulator pages. The law changes — confirm you are reading the current version.

This article is general information, not legal advice. Reading it does not create a lawyer-client relationship. Canadian laws, tax rates, and government programs change, and how the law applies depends on your specific facts. For advice about your situation, speak with a tax lawyer or accountant. Reach us at 1-844-900-1070 or send our Team a message.

This is a tax question

A tax planning consult with us is from $563.87, tax included. Third-party fees are extra.

ContactStart a File →