TREADSTONE LAW · ONTARIO · DIGITAL LEGAL SERVICES · EST. MMXXI ·TSL
Licensed by the Law Society of OntarioFlat fees published upfrontWe reply to messages within 1 business daySign in
Home/Articles/Family Law
№ 77 Family Law

Can You Move Away With Your Child in Ontario? Relocation Rules

Planning to move with your child in Ontario? Learn the 60-day notice, the 30-day objection period, and the test and burden of proof courts apply.

Family Law4 min readTSLBy the Treadstone Law Team · OntarioUpdated November 6, 2026
← All articles
Key takeaways
  • A relocation notice must be given at least 60 days before the expected move date, in the prescribed form.
  • If the other party objects within 30 days, the child cannot move without a court order.
  • Who has to prove the move is in the child's best interests depends on how the parenting time is currently shared.

Moving for a job, family support or a fresh start is a big decision when you share parenting of a child. A move across the city can be an ordinary change. A move to another city or province can change how often the other parent sees your child.

This article explains the notice rules, the objection process and the test courts apply in Ontario. Each situation is different, so it is worth speaking with a lawyer before you commit to a move date.

Notice of a move versus notice of a relocation

A person with decision-making responsibility or parenting time who plans to change residence must notify others who have decision-making responsibility, parenting time or contact, and the notice must be in writing.

A relocation is a more serious category. It means a move likely to significantly affect the child's relationship with a person who has parenting time, decision-making responsibility or contact. Whether your move counts depends on the facts, including distance and the current schedule, so a lawyer can help you assess it.

The 60-day notice

Notice of a relocation must be given at least 60 days before the expected move date, in the prescribed form. The notice must include a proposal for how parenting time, decision-making and contact would work after the move.

There is an exception. A court may, on application, waive or modify the notice requirements, including where there is a risk of family violence. Do not skip the notice on your own because of safety worries; ask the court.

Objecting, and when the move can go ahead

The other party may object within 30 days of receiving the notice. Under the Divorce Act, they do this on the prescribed objection form or by bringing an application.

A relocation may go ahead on the notice date only if a court authorizes it, or if no objection is made within 30 days and no order prohibits the move. Justice Canada says that if there is an objection, the child cannot move without a court order. A parenting order may also contain conditions, such as stopping a party from changing the child's residence, school or day care without consent or a court order, or from removing the child from Ontario.

The test courts apply

In deciding whether to allow a relocation, the court considers the child's best interests plus other factors, including the reasons for the move, its impact on the child, and whether the moving party followed the notice requirements. The court must not consider whether the parent would move without the child if the move were refused. The child's safety, security and well-being come first.

Current situationWho must prove what
The parties substantially follow an order giving substantially equal timeThe moving party must prove the move is in the child's best interests
The child spends the vast majority of time with the moving partyThe objecting party must prove the move is not in the child's best interests
Any other caseThe parties share the burden

For an interim order, the court may decide not to apply these burden-of-proof rules. Justice Canada also says the Divorce Act gives no way to object to a parent moving without the child.

What to do next

Frequently asked questions

Do I need the other parent's permission to move?

A relocation may go ahead if a court authorizes it, or if no objection is made within 30 days and no order prohibits the move. If the other parent objects, the child cannot move without a court order.

How much notice must I give?

Notice of a relocation must be given at least 60 days before the expected move date, in the prescribed form. A court can waive or modify the requirements, including where there is a risk of family violence.

Does the court ask whether I would move without my child?

No. The court must not consider whether the parent would move without the child if the move were refused.

What if I just want to move across town?

You must still notify others with decision-making responsibility, parenting time or contact in writing if you plan to change residence. Relocation rules apply only where the move is likely to significantly affect the child's relationship with them.

Sources

Links go to official government, court and regulator pages. The law changes — confirm you are reading the current version.

This article is general information, not legal advice. Reading it does not create a lawyer-client relationship. Ontario laws, tax rates, and government programs change, and how the law applies depends on your specific facts. For advice about your situation, speak with a licensed Ontario lawyer. Treadstone Law is licensed by the Law Society of Ontario — reach us at 1-844-900-1070 or start a file online.

This is a family law question

Start a file online — flat, published fees, reviewed by a licensed lawyer before a dollar is owed.

ContactStart a File →