TREADSTONE LAW · ONTARIO · DIGITAL LEGAL SERVICES · EST. MMXXI ·TSL
Licensed by the Law Society of OntarioFlat fees published upfrontWe reply to messages within 1 business daySign in
№ ix Tax

Home Office and the Principal Residence Exemption in Canada

Using part of your home for business in Canada? Learn how expenses and capital cost allowance can affect the principal residence exemption when you sell.

Tax4 min readTSLBy the Treadstone Law Team · CanadaUpdated November 6, 2026
← All articles
Key takeaways
  • If part of your home is used for business and no CCA is claimed on it, the home can still be fully designated as your principal residence.
  • Claiming CCA on the business part can cost you the exemption for that part.
  • A small business use with no structural changes and no CCA generally does not trigger a deemed sale of that part.

If you are self-employed and work from a room in your home, you may wonder whether deducting home office costs will cost you the tax-free sale of your home later. The worry is common, and the answer depends on how large the business use is, whether there are structural changes, and whether you claim capital cost allowance (CCA).

This article explains the general federal rules from the Canada Revenue Agency (CRA). It cannot replace a review of your own deductions, so use it to prepare questions for your accountant or lawyer.

This article covers Canadian federal tax law, which applies in every province.

The short answer: expenses are different from CCA

If part of the home is used for business and no CCA is claimed on it, the home can still be fully designated as a principal residence. Expenses other than CCA may be claimed, subject to the conditions in CRA's folio guidance. Claiming CCA on the business part can cost the exemption for that part.

What you doEffect on the exemption
Claim expenses other than CCA, no CCA claimedHome can still be fully designated, subject to the folio conditions
Claim CCA on the business partCan cost the exemption for that part

Does business use trigger a deemed sale?

A change in use, such as a home becoming a rental, is generally a deemed disposition at fair market value and an immediate reacquisition at the same amount, which becomes the new cost base. For a partial change, the proportionate share of fair market value is used.

There is relief for small uses. For a partial change in use, such as a rented room or home office, there is no deemed disposition if the rental or business use is relatively small, there are no structural changes and no CCA is claimed. Since 19 March 2019, an election under subsection 45(2) or 45(3) is also available for a partial change in use.

What counts as relatively small is a question of fact, so a lawyer or accountant should look at the share of the home used and how you use it.

If you have already claimed CCA

The subsection 45(2) election lets you treat a change from personal to income-producing use as no deemed disposition, but you cannot claim CCA on the property while it is in effect. The election is not available if CCA was claimed on the property after 1984 and on or before the change in use, whether by you, your spouse or common-law partner, or a trust of which either is a beneficiary.

If you did claim CCA on the office space, the business part of the home may be treated differently on sale. Where only part of a home is the principal residence and the rest earned income, the selling price and adjusted cost base are split by square metres or number of rooms, if the split is reasonable.

Reporting the sale

Only one property per family unit can be designated for each year from 1982 onward, so a cottage or second home can affect how you use the exemption on your main home.

What to do next

Frequently asked questions

Can I deduct home office expenses and still sell my home tax-free?

It can be possible, but it depends on the facts. If no CCA is claimed on the business part, the home can still be fully designated, and expenses other than CCA may be claimed subject to the folio conditions. For a partial change in use, there is no deemed disposition if the business use is relatively small, there are no structural changes and no CCA is claimed, and since 19 March 2019 a 45(2) or 45(3) election is also available for a partial change in use.

Why is CCA the problem?

Claiming CCA on the business part of the home can cost you the exemption for that part. It can also make the 45(2) election unavailable if CCA was claimed on the property after 1984 and on or before the change in use.

Do I have to report the sale if the whole gain is exempt?

Yes. The sale must be reported on Schedule 3 even if there is no gain or the gain is fully exempt, and CRA allows the exemption only if the disposition and designation are reported.

How is the gain split between the home and the office?

Where part of the home earned income, selling price and adjusted cost base are split by square metres or number of rooms, if the split is reasonable. Your accountant can confirm the method that fits your home.

Sources

Links go to official government, court and regulator pages. The law changes — confirm you are reading the current version.

This article is general information, not legal advice. Reading it does not create a lawyer-client relationship. Canadian laws, tax rates, and government programs change, and how the law applies depends on your specific facts. For advice about your situation, speak with a tax lawyer or accountant. Reach us at 1-844-900-1070 or send our Team a message.

This is a tax question

A tax planning consult with us is from $563.87, tax included. Third-party fees are extra.

ContactStart a File →