TREADSTONE LAW · ONTARIO · DIGITAL LEGAL SERVICES · EST. MMXXI ·TSL
Licensed by the Law Society of OntarioFlat fees published upfrontWe reply to messages within 1 business daySign in
№ ix Tax

Principal Residence Exemption for a Duplex or Basement Suite in Canada

Renting a basement suite or part of a duplex in Canada? Learn how the principal residence exemption is split and when a change in use is triggered.

Tax4 min readTSLBy the Treadstone Law Team · CanadaUpdated November 6, 2026
← All articles
Key takeaways
  • A small rental in part of your home, with no structural changes and no CCA claimed, generally does not cause a deemed disposition.
  • Where only part of a home is your principal residence, selling price and cost base are split by square metres or number of rooms, if reasonable.
  • A full change from personal use to rental is a deemed sale at fair market value unless you make an election.

You live in a duplex or a house with a basement suite and rent out the other part. When you sell, you want to know whether the whole gain is exempt, whether part of it is taxable, and whether renting triggered a sale for tax purposes years ago.

The Canada Revenue Agency (CRA) applies general rules to these situations. The details turn on your facts, so this article explains the framework and the points to raise with an accountant or lawyer.

This article covers Canadian federal tax law, which applies in every province.

Two separate questions

First, was there a change in use when you started renting? Second, if only part of the property qualifies, how is the sale split? A change in use, such as home to rental, is a deemed disposition at fair market value and an immediate reacquisition at the same amount, which becomes the new cost base. For a partial change, the proportionate share of fair market value is used.

Renting part of your home

For a partial change in use, such as a rented room, there is no deemed disposition if the rental use is relatively small, there are no structural changes and no CCA is claimed. Since 19 March 2019, a 45(2) or 45(3) election is also available for a partial change in use.

SituationGeneral treatment
Small rental, no structural changes, no CCANo deemed disposition
Larger rental or structural changes, or CCA claimedProportionate share of fair market value is used for a partial change in use
Whole home becomes a rentalDeemed disposition at fair market value, unless a subsection 45(2) election is made

Whether a basement suite or the other half of a duplex is relatively small is a question of fact, and a lawyer or accountant can help you assess it.

Splitting the sale between home and rental

Where only part of a home is the principal residence and the rest earned income, the selling price and adjusted cost base are split by square metres or number of rooms, if the split is reasonable. A gain on an income-producing portion goes on line 13800 of Schedule 3.

Half of a capital gain is taxable. The gain is proceeds of disposition minus adjusted cost base and the outlays and expenses of the sale. If the home is sold as land and building, the selling price must be split between them on Schedule 3.

Moving out and renting the whole place

If you move out and the whole home becomes a rental, you can elect under subsection 45(2) that there be no deemed disposition. You attach a signed letter to the return for the year of the change, describing the property and citing subsection 45(2). No CCA can be claimed on the property, and you may designate it as your principal residence for up to four years while it earns income, if you do not designate another property and remain a Canadian resident.

What to do next

Only one property per family unit can be designated for each year from 1982 onward, so consider other properties your family unit owns.

Frequently asked questions

Does renting a basement suite end my principal residence exemption?

Not automatically. For a partial change in use, there is no deemed disposition if the rental use is relatively small, there are no structural changes and no CCA is claimed.

How is the gain divided between my part and the rented part?

The selling price and adjusted cost base are split by square metres or number of rooms, if the split is reasonable.

What if I claimed CCA on the suite?

Claiming CCA is a key factor. The 45(2) and 45(3) elections are not available if CCA was claimed on the property after 1984 and on or before the change in use. A 45(3) election also does not allow prior years to be designated if CCA was claimed. CCA also affects whether a partial change in use triggers a disposition.

Do I report the sale if the gain is exempt?

Yes. The sale must be reported on Schedule 3 even if there is no gain or the gain is fully exempt, and CRA allows the exemption only if the disposition and designation are reported.

Sources

Links go to official government, court and regulator pages. The law changes — confirm you are reading the current version.

This article is general information, not legal advice. Reading it does not create a lawyer-client relationship. Canadian laws, tax rates, and government programs change, and how the law applies depends on your specific facts. For advice about your situation, speak with a tax lawyer or accountant. Reach us at 1-844-900-1070 or send our Team a message.

This is a tax question

A tax planning consult with us is from $563.87, tax included. Third-party fees are extra.

ContactStart a File →