TREADSTONE LAW · ONTARIO · DIGITAL LEGAL SERVICES · EST. MMXXI ·TSL
Licensed by the Law Society of OntarioFlat fees published upfrontWe reply to messages within 1 business daySign in
№ ix Tax

Investment Condo in Canada: Can You Claim the New Housing Rebate?

Buying a pre-construction condo to rent out in Canada? Learn why the owner new housing rebate usually does not fit and which rental rebate may apply.

Tax5 min readTSLBy the Treadstone Law Team · CanadaUpdated November 6, 2026
← All articles
Key takeaways
  • The federal new housing rebate is meant for a home that you or a relation will use as a primary place of residence, so a pure investor generally cannot claim it.
  • A different rebate, the new residential rental property rebate, is designed for units held for lease as residences, and it is claimed on Form GST524.
  • Both rebates are tied to the tax actually paid and to strict deadlines, so the dates on your closing documents matter.

You signed an agreement to buy a pre-construction condo, and you plan to rent it out. Somewhere along the way you heard that new homes can come with a GST/HST rebate, and you want to know whether yours does.

The short answer is that the rebate most people hear about is for owners who will live in the home, not for investors. A second rebate exists for rental units, and this article explains how the two differ, what the rental one requires, and where buyers get tripped up.

This article covers Canadian federal tax law, which applies in every province.

Why the owner rebate usually does not fit an investment

The new housing rebate under section 254(2) of the Excise Tax Act applies where a builder sells a new condo unit to an individual who acquires it as their own or a relation's primary place of residence, the total consideration is under $450,000, the individual has paid all applicable tax, and ownership transfers after substantial completion. At $450,000 or more, this base rebate is nil.

The intent to use the home that way must be evident at the outset of the purchase. CRA's guidance says a recreational cottage, an investment property, or a home you plan to use on some more distant occasion, such as retirement, does not qualify. An investor who will not live in the unit cannot claim the owner rebate.

There is one important exception. The home can be the primary residence of a relation rather than you, so a parent buying for an adult child who will live there may qualify if every other condition is met, and the first occupant must be the buyer or a relation. Tenants who are not relations do not count.

The rebate that may apply instead

For rental units, the relevant relief is the new residential rental property rebate under section 256.2(3). A purchaser who is not the builder is entitled to it when tax first becomes payable, if the property includes a qualifying residential unit and the tax is not recoverable as an input tax credit.

A qualifying residential unit is self-contained, held for exempt residential rental, and its first use is as a primary residence for at least one year. In plain words, the unit has to be set up and held for rental as a home, and the first people to use it have to live in it as their primary residence for at least a year.

This rebate is not paid where the individual qualifies for the new housing rebate on the same housing. So you are on one track or the other, depending on who will live in the unit.

How the two rebates compare

PointOwner new housing rebateRental property rebate
Who it is forIndividual buying for own or a relation's primary residenceNon-builder purchaser holding the unit for residential lease
Price testTotal consideration paid to the builderFair market value of the unit
FormForm GST190Form GST524
DeadlineTwo years after ownership transfersTwo years after the end of the month tax first became payable

How the rental rebate amount is worked out

The formula is A × ($450,000 − B) ÷ $100,000. A is the lesser of $6,300 and 36% of the tax, adjusted by the unit's floor-space share in a multi-unit complex, and B is the greater of $350,000 and the unit's fair market value.

That means the rebate shrinks as the unit's value rises and disappears at $450,000, using the formula's own arithmetic. Many city condos are valued above that level, so the rebate may be small or nil. Whether yours is worth claiming depends on its fair market value and the tax paid.

If you are buying through a corporation, a corporation that is not a co-op and is a purchaser and landlord can claim on Form GST524 if the purchase was taxable and it is not the builder.

Traps to watch for

What to do next

Frequently asked questions

Can I claim the new housing rebate if I rent the condo to tenants?

Generally not. The owner rebate requires that you or a relation use the home as a primary place of residence, and an investor who will not live in the unit cannot claim it. The rental property rebate may apply instead.

Can I get both rebates on the same condo?

No. The rental property rebate is not paid where the individual qualifies for the new housing rebate on the same housing. The purpose-built rental rebate also cannot be combined with it on the same property.

What if my adult child will live in the condo?

The home can be the primary residence of a buyer or a relation, so a parent buying for an adult child may qualify if all other conditions are met. The first occupant must be the buyer or a relation.

What happens if I miss the deadline?

For a builder purchase, CRA considers late requests only for owner-built homes in extraordinary circumstances, so a missed deadline generally means the rebate is lost. The rental rebate has its own two-year window, so track it from the start.

Sources

Links go to official government, court and regulator pages. The law changes — confirm you are reading the current version.

This article is general information, not legal advice. Reading it does not create a lawyer-client relationship. Canadian laws, tax rates, and government programs change, and how the law applies depends on your specific facts. For advice about your situation, speak with a tax lawyer or accountant. Reach us at 1-844-900-1070 or send our Team a message.

This is a tax question

A tax planning consult with us is from $563.87, tax included. Third-party fees are extra.

ContactStart a File →