TREADSTONE LAW · ONTARIO · DIGITAL LEGAL SERVICES · EST. MMXXI ·TSL
Licensed by the Law Society of OntarioFlat fees published upfrontWe reply to messages within 1 business daySign in
Home/Articles/Family Law
№ 77 Family Law

Is Spousal Support Taxable in Ontario? When Payments Are Deductible

Learn when spousal support is taxable to the recipient and deductible for the payer in Ontario, including lump sums and payments made before an order.

Family Law6 min readTSLBy the Treadstone Law Team · OntarioUpdated November 6, 2026
← All articles
Key takeaways
  • Spousal support under a court order or agreement made after April 1997 is taxable to the recipient and deductible by the payer if the order or agreement clearly states the spousal amount, all child support for the current and previous years is fully paid, and the payments are periodic and made while the payer lives separate and apart from the recipient.
  • Support must be paid periodically, with the timing set out in a court order or written agreement, and the payer must be living separate and apart from the recipient.
  • Informal payments with no order or written agreement fall outside the support-payment tax rules, and most lump sums are neither taxable nor deductible.

If you pay or receive spousal support, tax is probably one of your first questions. Does the person receiving it report it as income? Can the person paying it deduct it? The answer depends less on the amount and more on how the support is set up and paid.

This article walks through the Canada Revenue Agency (CRA) conditions in plain language, including what happens with lump sums and with payments made before the paperwork was signed. Your situation may have details that change the result, so an accountant or lawyer can confirm how the rules apply to you.

The basic rule: taxable to one, deductible by the other

Spousal support paid under a court order or agreement made after April 1997 is taxable to the person receiving it and deductible by the person paying it, if the conditions set out in this article are met. The order or agreement must clearly state the spousal amount, and all child support for the current and previous years must be fully paid.

When the conditions are met, the support is deductible by the payer and taxable to the recipient. When they are not met, that treatment may not apply, and a lawyer or accountant can confirm how this works in your situation.

What the payments must look like

For tax purposes, spousal support must be paid periodically, with the timing of the payments set out in a court order or written agreement. The payer must also be living separate and apart from the recipient when the payment is made.

The child support condition catches many people off guard. If child support is behind, the spousal support may not receive the usual tax treatment, so it is worth keeping child support current and documented.

Support paid before the order or agreement

Many couples start paying support right after separation, then sign an agreement or get an order months later. Support paid in the year the order or agreement is made, or the year before, is deductible and taxable only if the order or agreement states that those payments were considered received under it.

If the document is silent on earlier payments, they may not receive the support-payment tax treatment. This is a drafting detail that is easy to miss and hard to fix later.

Informal support and lump sums

Support paid without a court order or written agreement is not subject to the support-payment tax rules. Informal e-transfers or cash arrangements therefore do not get the deduction, and the recipient does not report them under these rules.

Lump sums are treated differently from regular payments. A single lump sum generally does not count as periodic support. A lump sum paid to be released from future support obligations is not a support amount, so it is not deductible or taxable. As an exception, a lump sum that pays arrears of periodic amounts that came due after the order may still qualify.

Type of paymentTaxable to recipient / deductible by payer?
Periodic support under a qualifying order or agreementYes, if the conditions are met
Support with no order or written agreementOutside the support-payment rules
Lump sum to be released from future supportNo
Lump sum paying arrears of periodic amounts due after the orderMay still qualify

Courts can order a lump sum, and a lump sum can be a practical choice in some cases. The SSAG note that lump sums are most common in short and medium marriages without children, and the payor must have assets or resources to pay.

How tax can come up when support becomes a lump sum

The Spousal Support Advisory Guidelines (SSAG) are not law, but judges often base their spousal support decisions on them. Their user's guide suggests that when periodic support is converted to a lump sum, the amount may be discounted for tax, because a lump sum is neither taxable to the recipient nor deductible by the payer, and it may also be discounted to present value. This is guidance on how to value a lump sum, not a CRA tax rule.

The reasoning is fairness. Periodic support that qualifies can be deducted by the payer, so it may cost the payer less after tax than its face amount. A lump sum gives no deduction, so using the full periodic total could overstate what the payer should pay. How this works out in a particular case depends on the facts, so it is worth confirming with a lawyer or accountant.

What to do next

The best time to deal with tax is before the order or agreement is finalized. Wording that is vague about the amount, timing or earlier payments can change the tax result for years.

Frequently asked questions

Is spousal support taxable income in Ontario?

It can be. Support paid under a court order or agreement made after April 1997 is taxable to the recipient if the spousal amount is clearly stated and all child support for the current and previous years is fully paid. The payments must also be periodic, with their timing set out in the order or written agreement, and the payer must be living separate and apart from the recipient when each payment is made. Support outside those conditions may not receive that treatment.

Can I deduct spousal support I pay without a written agreement?

Support paid without a court order or written agreement is not subject to the support-payment tax rules. If you want the tax treatment, the support generally needs to be set out in an order or written agreement, and a lawyer or accountant can confirm your options.

Is a lump sum spousal support payment deductible?

Usually not. A lump sum paid to be released from future support obligations is not a support amount, so it is not deductible or taxable. A lump sum that pays arrears of periodic amounts that came due after the order may still qualify.

Does child support affect the tax treatment of spousal support?

Yes. Spousal support is deductible and taxable only if all child support for the current and previous years is fully paid. Falling behind on child support can therefore affect the spousal support tax result.

Sources

Links go to official government, court and regulator pages. The law changes — confirm you are reading the current version.

This article is general information, not legal advice. Reading it does not create a lawyer-client relationship. Ontario laws, tax rates, and government programs change, and how the law applies depends on your specific facts. For advice about your situation, speak with a licensed Ontario lawyer. Treadstone Law is licensed by the Law Society of Ontario — reach us at 1-844-900-1070 or start a file online.

This is a family law question

Start a file online — flat, published fees, reviewed by a licensed lawyer before a dollar is owed.

ContactStart a File →