TREADSTONE LAW · ONTARIO · DIGITAL LEGAL SERVICES · EST. MMXXI ·TSL
Licensed by the Law Society of OntarioFlat fees published upfrontWe reply to messages within 1 business daySign in
№ ix Tax

CRA's Position on Putting a Child on Property Title in Canada

Adding an adult child to your home title? Learn how the CRA views bare trusts, beneficial ownership and the exceptions that may apply across Canada.

Tax5 min readTSLBy the Treadstone Law Team · CanadaUpdated November 6, 2026
← All articles
Key takeaways
  • The CRA can treat a person on title who simply acts as agent for someone else as a bare trustee, and the real owner is the beneficial owner.
  • Federal rules exclude certain family arrangements involving a principal residence from the deemed-trust rule, including a parent on title to help a child get a mortgage.
  • For a reportable bare trust, income and gains are reported on the beneficial owner's return, and bare trusts need not file a T3 or Schedule 15 for years ending on or after December 31, 2024 and before December 31, 2026.

Many parents think about adding an adult child to the title of their home. The reasons vary: estate planning, help with a mortgage, or easier management as they age. Each reason can lead to a different tax picture, and the CRA looks at who really owns the property, not only whose name is on title.

This article explains how the CRA thinks about bare trusts and beneficial ownership, which family arrangements are excluded, and what reporting may apply. It is general information. Whether a bare trust exists is a question of fact, so your own documents and intentions matter.

This article covers Canadian federal tax law, which applies in every province.

Legal owner versus beneficial owner

The Income Tax Act does not define a bare trust. The CRA uses the term for an arrangement where the trustee acts as agent for all the beneficiaries, and such an arrangement is generally treated as not being a trust for the Act's purposes, with some exceptions.

A trustee generally qualifies as an agent (a bare trustee) when the trustee has no significant powers, cannot act without the beneficiary's instructions, and only holds legal title. The beneficiary is the beneficial owner and the trustee is the legal owner.

Applied to a home, this means that a child who is on title only to help, and who must follow the parent's instructions, may be a legal owner without being a beneficial owner. A child who truly shares ownership is in a different position. Which one you have depends on the facts.

Why the rules reach arrangements that are not trusts

For section 150 of the Act, an express trust includes an arrangement where a legal owner holds property for the use or benefit of others and can reasonably be considered to act as their agent. The legal owner is deemed a trustee and the users or beneficiaries are deemed beneficiaries.

The CRA describes a reportable bare trust in similar terms, and it includes an arrangement that would not otherwise be considered a trust under the Act. The practical effect is that a simple title arrangement can fall within the trust reporting rules even if nobody ever signed a trust document.

Exceptions that may apply to a family home

The deemed-trust rule has listed exceptions. Two of them are specific to homes, and a third is more general:

For these purposes, related persons include individuals connected by blood relationship, marriage, common-law partnership or adoption. The CRA's guidance does not treat an adult child on title as its own separate example, so check how your situation fits the wording. A parent adding a child to a home the parent lives in may not match the mortgage example, which is one reason to get advice before relying on an exception.

Tax reporting and the principal residence

For a reportable bare trust, all income, capital gains and capital losses from the trust property should be reported on the beneficial owner's tax return, not by the trustee on the trust's T3.

On the principal residence exemption, ownership includes being a beneficial owner of the property, alone or jointly with another person, so the beneficial owner behind a bare trust can look to the exemption. The exemption has further conditions that are not covered here, so confirm how it applies to your home.

Tax year endingBare trust T3 and Schedule 15
In 2025The CRA does not expect bare trusts to file
On or after December 31, 2024 and before December 31, 2026Bare trusts are not subject to the trust reporting rules
On or after December 31, 2026Reportable bare trusts are subject to the rules; first returns are for 2026 and due 90 days after year-end

Whether adding a child to title is itself treated as a change in ownership for tax purposes depends on the facts and the documents. A lawyer or accountant can confirm this before you act.

What to do next

The CRA says it cannot give legal advice or definitive determinations on whether a trust exists, and it suggests consulting a legal advisor if you are unsure. Before changing title, consider these steps:

Frequently asked questions

Is a child on title automatically a bare trustee?

No. A bare trustee is generally someone with no significant powers who cannot act without the beneficiary's instructions and only holds legal title. A child who is a real co-owner is in a different position, and the answer depends on the facts.

Does the CRA allow a parent on title to help a child get a mortgage?

The CRA says the exception for related legal owners of a principal residence covers a parent on title to allow a child to obtain a mortgage. The property must be one that would be the principal residence of one or more of the owners.

Who reports the income or gain from the property?

For a reportable bare trust, the CRA says income, capital gains and capital losses should be reported on the beneficial owner's tax return.

Do I need to file a T3 for a bare trust now?

For taxation years ending on or after December 31, 2024 and before December 31, 2026, bare trusts need not file a T3 or Schedule 15. Reportable bare trusts are caught for years ending on or after December 31, 2026.

Sources

Links go to official government, court and regulator pages. The law changes — confirm you are reading the current version.

This article is general information, not legal advice. Reading it does not create a lawyer-client relationship. Canadian laws, tax rates, and government programs change, and how the law applies depends on your specific facts. For advice about your situation, speak with a tax lawyer or accountant. Reach us at 1-844-900-1070 or send our Team a message.

This is a tax question

A tax planning consult with us is from $563.87, tax included. Third-party fees are extra.

ContactStart a File →